Topman Sam Altman heeft onderkoeld gereageerd op het vijandige bod van Elon Musk op OpenAI, de maker van ChatGPT. Altman gaf aan dat OpenAI niet te koop is en noemde de actie een poging om een concurrent in de kiem te smoren. Ook verklaarde Altman dat Musk waarschijnlijk geen “gelukkig mens” is.

“Waarschijnlijk komen veel dingen in zijn leven voort uit een gevoel onzekerheid”, zei Altman over Musk in een interview met Bloomberg TV afgelopen dinsdag. “Ik voel met hem mee. Echt. Hij is denk ik geen gelukkig mens.”

Maandag werd bekend dat Musk samen met een aantal andere investeringsbedrijven een bod van 97,4 miljard dollar heeft uitgebracht op de non-profit tak van OpenAI, een voorstel dat Altman ronduit heeft afgewezen.

Musk zei in een verklaring op maandag dat het bod bedoeld is om OpenAI terug te brengen naar een “open-source, op veiligheid gerichte kracht voor het goede”.

Altman suggereerde dat het bod van Musk bedoeld is om de ontwikkeling van OpenAI te vertragen. “Ik denk dat hij ons probeert af te remmen”, vertelde Altman aan Bloomberg. “Hij is duidelijk een concurrent. Hij werkt hard en heeft veel geld ingezameld voor xAI. Ze proberen met ons te concurreren op technologisch gebied om een product op de markt te krijgen.”

Startup xAI, die is opgezet door Musk, bouwt eigen AI-modellen en positioneert zichzelf als een directe concurrent van OpenAI. “Ik zou willen dat hij concurreert door betere producten te bouwen", aldus Altman. “Maar er worden veel andere tactieken gebruikt, zoals rechtszaken en allerlei andere gekke dingen die hieruit voortkomen. We proberen gewoon het hoofd koel te houden en door te gaan.”

Sam Altman versus Elon Musk

De spanningen tussen Musk en Altman lopen al jaren op. Musk was samen met Altman medeoprichter van OpenAI, maar verbrak de banden met het bedrijf in 2018.

In maart 2024 klaagde Musk Altman en OpenAI aan. Hij beschuldigde OpenAI en diens bestuurders ervan de oorspronkelijke principes rond het non-profit karakter te hebben aangetast. Deze aanklacht liet Musk enkele maanden later weer vallen.

Altman heeft de juridische stappen van Musk herhaaldelijk gebagatelliseerd, door te suggereren dat ze deel uitmaken van een bredere poging om de vooruitgang van OpenAI te ondermijnen.

Ondertussen heeft Musk in het openbaar kritiek geuit op de nauwe banden van OpenAI met Microsoft, een van de grootste geldschieters, met als argument dat het bedrijf achter ChatGPT niet langer handelt in het algemeen belang.

Met het aantreden van Donald Trump als president van de VS is de politieke invloed van Musk sterk toegenomen, aangezien Musk een naaste adviseur is geworden van Trump. Toen Bloomberg Altman dinsdag vroeg of hij zich zorgen maakte, antwoordde de topman van OpenAI: "Misschien zou ik dat moeten doen, maar ik hou me er niet mee bezig. Ik probeer gewoon elke dag op te staan om na te denken over hoe we onze technologie beter kunnen maken.”

Giftig bod op OpenAI van Musk?

Columnist Matt Levine van Bloomberg legt in een analyse uit dat het waarschijnlijk niet verstandig is voor Altman om Musk simpelweg te negeren. Dit heeft te maken met de complexe organisatiestructuur van OpenAI.

OpenAI is momenteel een organisatie zonder winstoogmerk, maar Altman is bezig om daarnaast een op winst gerichte tak op te zetten. Het idee is dat de non-profit organisatie dan een belang krijgt in de commerciële tak.

Het bod van 100 miljard dollar van Musk op de huidige non-profit organisatie van OpenAI suggereert dat Altman het non-profit bedrijf tekort doet bij de beoogde afsplitsing van een op winst gerichte onderneming. Door met een fors bod te suggereren dat het non-profit bedrijf heel veel waard is, kan Musk het bestuur van OpenAI proberen te dwingen om bij een splitsing een groter belang te houden in een op winst gerichte dochteronderneming, stelt zakenkrant The Wall Street Journal.

De onderliggende vraag is vervolgens hoe serieus Musk is met zijn overnamebod. Daarbij is het vaak lastig om de werkelijke intenties van de techmiljardair goed in te schatten. Zo is de overname van socialmediaplatform Twitter, het huidige X, door Musk geen groot succes geweest in zakelijk opzicht. In 2022 betaalde Musk 44 miljard dollar voor Twitter, terwijl het platform twee jaar later naar schatting 80 procent minder waard was.

Aan de andere kant heeft Musk met X voor zichzelf een politieke spreekbuis gecreëerd op sociale media, waarmee hij na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump ongekende politieke invloed heeft gekregen. Dit heeft er mede voor gezorgd dat bijvoorbeeld het aandeel Tesla sinds oktober vorig jaar nog altijd 45 procent hoger staat, wat Musk als grootaandeelhouder een enorme vermogenswinst heeft opgeleverd.

LEES OOK: Democraten in de VS komen in verzet: het belangrijkste mikpunt is niet Donald Trump, maar… Elon Musk